Premiera "Harap-Alb" aduce doza de modernism atât de necesară actualei generații de spectatori

Simona ANGHEL – cugetliber.ro sâmbătă, 8 aprilie 2023
fond-premiera-1-1680892060.jpg

Cu certitudine, echipa Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța demonstrează că este atentă la pretențiile noului val de mici spectatori, dar și de adolescenți, reușind să-și împrospăteze repertoriul cu premiere ce continuă să transmită importante mesaje sociale, dar într-o cheie proaspătă.

fond-premiera-2-1680892086.jpg

Este și cazul premierei ce va putea fi vizionată sâmbătă, 8 aprilie 2023, de la ora 10.30 pe scena Teatrului „Căluțul de Mare”, un spectacol recomandat pentru etapa de vârstă 6+, realizat după faimosul basm românesc „Harap-Alb”, după Ion Creangă.

Regia artistică este realizată de maestrul Lică Gherghilescu, iar conceptul scenografic îi aparține lui Mihai Constantin Ranin. Alexandru Neș este cel care a creat muzica originală, iar versurile și scenariul piesei sunt semnate de Sergiu Bucur, cel care a avut o sarcină grea, de a comprima un basm de întinderi considerabile, fără să altereze mesajul.

fond-premiera-3-1680892122.jpg

„Am adus doza de modernism necesară pentru copiii de astăzi, punerea în scenă fiind în stil baroc. Am încercat să păstrăm coerența poveștii și cu siguranță fiecare spectator va înțelege la vârsta lui ce se petrece pe scenă, firul poveștii fiind unul simplu: ca în orice poveste frumoasă, binele învinge răul. Și să ne păstrăm speranța că împreună reușim”, ne-a declarat vineri, 7 aprilie, la finalul avanpremierei, regizorul Lică Gherghilescu. Încântat de colaborarea cu tânărul compozitor Alexandru Neș, dar mai ales de faptul că a reușit să le ofere o șansă protagoniștilor premierei, în speță studenților săi de la anul II - specializarea actorie, Facultatea de Arte, din cadrul Universității „Ovidius”. „În felul acesta ne-am putut permite să facem o piesă cu mai mulți actori, pentru că altfel ar fi trebuit să folosesc toți angajații într-un singur spectacol. Rolurile nefiind de foarte mare întindere, a fost o șansă pe care le-am dat-o studenților mei de a face primul pas pe o scenă profesionistă și de a căpăta experiență. Dar și pentru actorii consacrați a fost o experiență să lucreze cu niște tineri viitori actori. Am mai experimentat astfel de colaborări, dar nu cu o clasă întreagă. Au fost examenele de absolvire pe care le găzduiam noi aici. În cazul de față este rodul unui parteneriat pe care îl avem cu Universitatea «Ovidius», Facultatea de Arte. Le-am oferit roluri studenților mei, menajând în acest fel actorii din Teatrul «Căluțul de Mare» care joacă în atâtea spectacole și ar fi intrat aici pentru niște scenuțe de mică întindere”, ne-a declarat regizorul.

fond-premiera-4-1680892135.jpg

Aflat cu decenii în urmă în repertoriul acestui teatru, dar în varianta jucată cu marionete, de data aceasta „Harap-Alb” prezintă, într-o variantă modernă și plină de imaginație, cu inserții de musical, drumul către maturizare al fiului de crai „cu educație aleasă”, cu încercările și temerile prin care trece pentru a ajunge la final, unde, Alături de Harap-Alb, copiii îi vor întâlni pe Spânul cel viclean, Sfânta Duminică, cea care este mereu alături de fiul de crai, Împăratul Verde, Fetele împăratului, Ursul, Cerbul, Pasărea măiastră, cea care apare în toate poveștile, pe ajutoarele de seamă ale prințului: Păsări-Lăți-Lungilă, Gerilă, Setilă, Ochilă și Flămânzilă, dar și pe Împărăteasa Roșie, cea mereu plictisită și fiica ei, care știe întotdeauna ce vrea.

În distribuție: Adi Gheo, Daniel Minciună, Clara Ghiuvelechian, Emanuel Cristoiu, Ion Ciolan, Grațian Prisacariu/ Cristian Mitescu, Andrei Stroescu, Dan Cojocaru iar alături de ei, studenții Facultății de Arte ai Universității „Ovidius” din Constanța: Tudor Cioboteanu, Călin Bațagoi, Teodora Parpală, Narcisa Hanganu, Leticia Purice, Ștefania Trofin și Betty Blumetti.

Articol publicat în cugetliber.ro în 08 Aprilie 2023. Autor: Simona ANGHEL


Articole din secțiunea: Mass Media