„Jack și vrejul de fasole“, un spectacol plin de magie

Mirela STÎNGĂ – culturaconstanta.ro sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Că la Constanța se află una dintre cele mai bune trupe de actori păpușari din țară, se știe. De aceea e o mare bucurie și un privilegiu pe măsură pentru micii, dar și pentru marii spectatori să vadă spectacole cu acești îndrăgiți actori, care dau viață păpușilor pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“. Un astfel de spectacol, în prim-planul căruia s-au aflat păpușile, de dimensiuni… liliputane sau mai mare de un stat de om, cât un… căpcăun, este „Jack și vrejul de fasole“, o adaptare după povestea omonimă a lui Joseph Jacobs, pusă în scenă de Gheorghe Balint, cu o scenografie plină de magie, semnată de inepuizabila Eugenia Tărășescu-Jianu, pe muzica compozitorului Ciprian Manta.

jack-si-vrejul-de-fasole-teatru-pentru-copii-si-tineret-constanta-600x445.jpg

Spectacolul, recomandat copiilor de la trei ani în sus, are ritm, culoare și o mare încărcătură emoțională, deoarece reușește, pe parcursul a nicio oră, să introducă publicul într-un univers aparte, în lumea magică a copilăriei. O lume unde minunile sunt posibile, pentru cei cu suflet curat, care cred în ele, așa cum este și Jack, băiețelul sărman, orfan de tată, care nu iese din cuvântul mamei, dar care își asumă și riscuri, încrezându-se în onestitatea oamenilor. Pentru că, dacă nu s-ar fi încrezut în cinstea negustorului, care i-a oferit patru boabe de fasole fermecată, în schimbul mult-iubitei văcuței Lolita, povestea sa nu ar mai fi fost spusă.

I-a dat glas năzdrăvanului Jack experimentata și talentata actriță Rovena Paraschivoi, care l-a și animat cu măiestrie alături de colega sa mai tânără, Arina Cojocaru. Împreună au creat un tandem emoționant cu Daniela Vlad, adică mama lui Jack, duioasă, dar copleșită de griji și, în consecință, prea puțin dispusă să-și asculte fiul. Negustorul, un personaj nu prea simpatic, pentru că a îndrăznit să o „cumpere“ pe Lola, în schimbul a patru boabe de fasole, fie ele chiar și fermecate, a fost animat de Tiberiu Roșu.

Deși personaje secundare, două păpuși i-au cucerit pe cei mici: văcuța Lola, pe care a însuflețit-o Claudia Brădescu și găinușa fermecată, cu ouă de aur, o bijuterie de păpușă, ieșită, la fel ca „suratele“ sale din mâinile magice ale Eugeniei Tărășescu-Jianu, mânuită și interpretată admirabil de actrița Arina Cojocaru.

jack-si-vrejul-de-fasole-teatru-constanta.jpg

Atmosfera magică a fost completată de cele două personaje din tărâmul de dincolo, Căpcăuneasa cea cumsecade, interpretată de Claudia Brădescu și Căpcăunul, nu la fel de cumsecade însă simpatic într-un fel aparte, interpretat de Cristian Mitescu. Și în ilustrarea acestui tablou, scenografa și-a arătat din nou măiestria, sugerând un ospăț pantagruelic. Li s-a alăturat colegilor săi, ajutând discret, dar eficient, la mânuirea personajelor complexe, actorul Ion Ciolan.

Dincolo de poveste, „Jack și vrejul de fasole“ este o poveste despre teatru. Despre teatrul de păpuși, deoarece actorii din spatele păpușilor nu joacă mereu după paravan și ies și în fața publicului. Și, deși învesmântați negru și fără să li se vadă chipul, copilul-spectator înțelege că păpușa se confundă cu omul și omul cu păpușa.

„Jack și vrejul de fasole“ a avut premiera pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ pe 20 noiembrie.

Articol publicat în culturaconstanta.ro în 26 noiembrie 2022. Autor: Mirela STÎNGĂ


Articole din secțiunea: Mass Media