După 20 de ani, un vis prinde contur! Teatrul pentru Copii și Tineret va avea un sediu modern

Mirela STÎNGĂ – culturaconstanta.ro luni, 30 ianuarie 2023

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“ a sărbătorit 20 de ani de existență, pe 28 ianuarie, în compania actualilor și foștilor angajați, a prietenilor și a unor invitați speciali. 20 de ani de când Teatrul de Păpuși s-a desprins de teatrul-mamă, Teatrul Dramatic „Ovidius“, a cărui secție a fost începând cu anul 1956.

Întâlnirea de suflet a avut loc la Teatrul Elpis, așa cum mai este cunoscut edificiul în care instituția de cultură își desfășoară activitatea, cu mici întreruperi, încă din 1959.

Înainte ca publicul să urmărească spectacolul aniversar, „Prețul demnității“, după Ludmila Razumovskaia, dedicat grupei de vârstă 14+, fondatorul Teatrului pentru Copii și Tineret, Lică Gherghilescu, care i-a și condus destinele vreme de 17 ani, a urcat pe scenă.

Un vis care devine realitate

plan-teatrul-pentru-copii-si-tineret-constanta-lica-gherghilescu.jpg

A vorbit și despre „Prețul demnității“, spectacolul pe care l-a regizat, gândit inițial să aibă premiera în decembrie 2022, dar cel mai mult a vorbit și despre visul său care a prins contur. Visul ca Teatrul pentru Copii și Tineret să aibă o „casă“ a sa.

Așadar, la ceas aniversar, Teatrului „Căluțul de mare“ i s-a făcut promisiunea fermă că va avea un sediu propriu. Primul sediu de teatru construit în Constanța, promisiunea fiind girată de președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Mihai Lupu.

„În Constanța, autoritatea nu a construit un teatru. Ce avem este construit de privați“

„În Constanța, autoritatea nu a construit un teatru. Ce avem este construit de privați, de greci – de Tranulis (n.r. – actualul sediu al Teatrului de Stat Constanța, aflat în prezent în renovare pentru eficientizare energetică), de Comunitatea Elenă (Teatrul Elpis), iar sala Teatrului de Operă și Balet este sala de festivități a Liceului «Mircea cel Bătrân». Iată că a venit timpul să ne punem cu toții de acord, indiferent de culoarea politică“, a spus Lică Gherghilescu, înainte de a prezenta planurile teatrului, proiectate pe fundalul scenei.

Insistând ca „picătura chinezească“ (formularea îi aparține gazdei evenimentului, actualul manager al Teatrului „Căluţul de Mare“, Aurel Palade), Lică Gherghilescu a reușit să-l facă pe facă primarul Constanței de la acea vreme, Radu Mazăre, să accepte înființarea Teatrului pentru Copii și Tineret.

„Era vremea când teatrele de păpuși se comasau cu teatrele mari. Noi, la Constanța, am luat secția de Păpuși și am înființat-o juridic, ca teatru de sine stătător, pentru a-și lua zborul. Atunci l-am rugat pe primar, dacă tot a dat naștere acestui pui de teatru, să se gândească și la o casă. Au trecut 20 de ani…“, a subliniat apreciatul actor.

Lică Gherghilescu a mai mărturisit și că faptul că i s-a promis că se va pune accentul pe cultură și se va încerca ridicarea unui sediu pentru teatru a fost principalul argument care l-a sensibilizat să devină, pentru o vreme, consilier pe probleme de cultură al președintelui CJC, Mihai Lupu.

Noul teatru, pentru care în ședința din 20 decembrie 2022, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, faza Studiu de Fezabilitate/ Documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenție, aferenți construirii și dotării, cu o valoare totală a investiției de 43.250.882,03 lei fără TVA (din care 31.379.857,60 pentru construcție și montaj) va fi amplasat în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, în porțiunea liberă de lângă Delfinariu și Planetariu, înspre Lacul Tăbăcărie.

Maestrul Lică Gherghilescu este cel care a contribuit la elaborarea studiului de fezabilitate, acesta fiind gândit și proiectat în detaliu, pe baza experienței sale scenice de 40 de ani, astfel încât noului teatru să nu-i lipsească nimic.

Scenă cu fosă retractabilă și rotativă

Sala principală și balconul vor avea o capacitate de 300 de locuri. Un spațiu important, în fața scenei, le este dedicat persoanelor cu dizabilități. Scena va avea o lățimea de 15 metri, cu o deschidere de zece metri, restul spațiului fiind ocupat de arlechini și pantaloni.

Sub scenă, se va afla o fosă retractabilă pentru orchestră, pentru spectacole de operă și operetă, care poate prelungi scena cu aprox. doi metri, atunci când nu se foloseşte. Scena va dispune și de o rotativă cu un diametru de opt metri, cu două trape, care le va permite actorilor să apară și să „dispară“, conform indicațiilor regizorale. Mai mult, scena va avea profunzime. Sala va avea și pod pentru schimbarea decorurilor.

La balcon va fi cabina de sunet și lumini și tot aici va fi și o terasă pentru fumători.

O sală menită să împrietenească prichindeii cu teatrul

La demisol va fi o sală cu gradene, de 70-80 locuri, pentru spectacole dedicate copiilor cu vârste cuprinse între zero și trei ani. Prin îndepărtarea gradenelor, spațiul, izolat fonic, va putea fi folosit pentru repetițiile actorilor în timp ce deasupra se joacă.

La parter se va afla foaierul cu bufet și garderobă.

Fațadă noului edificiu va avea o temă submarină putând deveni „o operă de artă“.

Un amfiteatru în aer liber pentru spectacole și concerte

În spatele teatrului, spre lac, se va ridica un amfiteatru acoperit permanent, cu o capacitate de 150-160 de locuri, cu o scenă suficient de mare, unde se vor juca spectacole ziua, iar seara se pot da concerte. Sub amfiteatru vor fi amplasate atelierele de producție: atelierele mecanic și de tâmplărie. De altfel, și atelierelor de construcție păpuși, de pictură și de sculptură li s-au alocat spații generoase.

„Este important că toate atelierele să fie în același loc“, a punctat Lică Gherghilescu, adăugând că și depozitele pentru decoruri și costume vor fi amplasate tot în incinta teatrului, ceea ce nu se întâmplă în prezent.

În planul noului teatru mai sunt prevăzute o bibliotecă, o sală de consiliu, folosită pentru ședințe sau conferințe de presă și care la nevoie poate fi folosită de actori pentru lectura la masă, precum și un studiou de înregistrări, „să nu ne mai ducem să plătim la diverse studiouri sau să mergem la București, suportând cheltuiala drumului și întorcându-ne seara obosiți“.

Garsoniere pentru artiștii invitați

De asemenea, în noul teatru se vor construi și trei garsoniere pentru a le asigura cazarea, pe timpul repetițiilor, regizorilor, scenografilor, compozitorilor sau actorilor invitați.

„Pentru cazarea la un hotel de trei stele plătim 230 de lei. Aceasta este legea, din păcate“, a spus Lică Gherghilescu subliniind că plata chiriei la hotel, pentru o perioadă de o lună, ajunge să fie mai mică decât onorariul acordat regizorului invitat.

O terasă deasupra sediului administrativ

Deasupra sediului administrativ, pe o terasă, va fi construită o sală de teatru cu gradene, cu o scenă de aprox. opt-zece metri și cu acoperiș retractabil.

La finalul prezentării, cerându-și scuze celor prezenți că a vorbit „prea mult“, Lică Gherghilescu a adăugat: „Nu știu dacă voi mai avea ocazia să vorbesc, pe tema aceasta, în prezența unui public select ca cel din seara aceasta (n.r. – 28 ianuarie). Aceasta este dorința mea cea mai arzătoare. Am reușit să înființez un teatru, am reușit să fac tot ce îmi stă în putință să contribui la demararea construirii acestui teatru și acum, când mă apropii de finalul carierei mele artistice, mă simt împăcat. Am reușit, împreună cu autoritățile locale, să mișcăm lucrurile. Acum depinde de finanțare. Promisiuni sunt. (…) Vreau ca fiul meu, prezent aici în sală, alături de viitoare sa soție, atunci când va avea un copil, să fie mândru de ceea ce a făcut tatăl lui“.

Clădirea în care își desfășoară în prezent activitatea Teatrul „Căluțul de mare“ are o capacitate de 198 de locuri.

Articol publicat în culturaconstanta.ro în 30 Ianuarie, 2023. Autor: Mirela STÎNGĂ


Articole din secțiunea: Mass Media