Istoric

Teatrul de Păpuși Constanța, ca secție a Teatrului Dramatic Constanța, și-a început activitatea în data de 14 decembrie 1956 când actorii păpușari ai primei trupe constănțene au prezentat o premieră formată din „Peștișorul de Aur”, după Pușkin, dramatizare după Romulus Alexandrescu și „Prima Lecție” de Ana Ionița și Gabriel Teodorescu, regia aparținându-i regretatului Claudiu Cristescu, cel care crease si decorul iar creatorul păpușilor era Lucia Trotonghi Cristescu. Dintre primii actori ce au fondat trupa constănțeană de păpuși amintim pe Justin Defta, Mioara Jean, Georgeta Nicolau, Ichim Gheorghe, Constanța Popescu, Elena Motoc. Spectacolele se țineau în foaierul de la balconul Teatrului Dramatic.


Timp de zece ani, spectacolele Teatrului de Păpuși Constanța au fost create de Claudiu Cristescu, fondatorul și animatorul acestei trupe.

Primele spectacole ale Teatrului de Păpuși Constanța au fost prezentate publicului într-o sală – la foaierul de la balconul Teatrului Dramatic de atunci.

Incepând cu 1959, Teatrului de Păpuși se mută în sala Elpis, sală unde de-a lungul anilor au prezentat concerte si spectacole personalități marcante ale teatrului și liricii românești (inclusiv George Enescu). In deceniile ce au urmat, Teatrul de Păpuși a reprezentat o prezență marcantă la festivaluri internaționale, turnee și congrese UNIMA în țări ca: Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Iugoslavia, Republica Moldova, Norvegia, Polonia, Rusia, Turcia. În același timp participând la diferite reuniuni teatrale de gen din România: „Săptămâna Teatrelor de Păpuși și Marionete”-București, Festivalul „Ion Creangă”-Bacău, Gala recitalurilor păpușărești-Botoșani, Festivalul „Gulliver”-Galați, Festivalul „La Strada”-Sibiu, Festivalul teatrelor pentru copii-Focșani, Gala recitalurilor-Sinaia, Zilele teatrului pentru copii-Iași, Gala Națională a păpușarilor-Cluj Napoca. Teatrul a participat de asemenea la festivaluri de teatru dramatic: Festivalul de teatru de la Piatra Neamț, Reuniunea studiourilor de teatru – Pitești, Festivalul de artă medievală – Sighișoara.

Teatrul de Păpuși Constanța este un teatru care a reușit performanța de a menține în repertoriu spectacole de mare succes la public, spectacole inspirate de piese originale și dramatizări ale unor pagini celebre ale literaturii dedicate copiilor. Ele și-au datorat succesul pieselor: „Băiatul și vântul” de Nadia Trandafilova, regia Margareta Niculescu, scenografia Mioara Buescu-Ella Conovici; „Fata babei și fata moșneagului” de Ion Puiu Stoicescu după Ion Creangă, regia Francisca Simionescu; „O fetiță caută un cântec” de Alecu Popovici, regia Ștefan Lenkisch, scenografia Mioara Buescu-Ioana Constantinescu; „Spărgătorul de nuci” de Victoria Gavrilescu după E.T.A. Hoffmann; regia Traian Ghițescu Ciurea, scenografia Mircea Nicolau; etc.


Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța a fost înființat în anul 2003, la inițiativa actorului LICĂ GHERGHILESCU, pe structura secției de păpuși a Teatrului de Stat Constanța având ca obiectiv principal lărgirea paletei repertoriale de spectacole și implicit a segmentului de public căruia se adresează. Astfel, pe lângă spectacole de păpuși, apar în repertoriul teatrului, spectacole de actori, cu marionete, spectacole de dans, de mișcare, de pantomimă ce se adresează unui public divers de la copii la tineri și chiar la ...bunici. Dintre realizările Teatrului pentru Copii și Tineret amintim: CENUȘĂREASA, TURANDOT, ALADIN ȘI LAMPA FERMECATĂ, PIATRA DIN CASĂ, RĂMĂȘAGUL, PECETEA FERMECATĂ, CALIFUL BARZĂ, REGELE CERB, INIMĂ RECE, etc.

La realizarea acestor spectacole au contribuit: Cristian și Cristina Pepino, Daniel Stanciu, Bogdan și Daniela Drăgulescu, Aneta Forna Christu, Liviu Manolache, Cristian Mitescu, Eugenia Tărășescu-Jianu, Vasile Gherghilescu, Sergiu Ionuț Anghel, Geo Balint, Dan Bălan, Dumitru Lupu, Olimpia Iordache, Viorel Andrinoiu, Liviu Prossi, Dicran Asarian, Carmencita Brojboiu, Delia Cornelia Ioaniu, Gabriel Apostol.

O dată cu înființarea Teatrului pentru Copii și Tineret ca secție de sine stătătoare, a avut loc și schimbul de generații. Actorii generației de aur s-au retras discret la pensie lăsând locul tinerei generații. A rămas însă un element de legătură între generații, o persoană de notorietate în lumea actorilor păpușari constănțeni și nu numai: Aneta Forna Christu, una dintre cele mai mari actrițe mânuitoare care cu profesionalism și multă răbdare i-a ajutat întotdeauna pe mai tinerii colegi in deprinderea artei mânuirii păpușilor.

Iată-i pe actorii din prezent, ai Teatrului pentru Copii și Tineret care joacă in spectacolele din repertoriu: Vasile Gherghilescu, Daniel Minciună, Daniela Vlad, Clara Ghiuvelechian, Rovena Paraschivoi, Tiberiu Roșu, Claudia Brădescu, Ion Ciolan, Alina Manțu, Arina Cojocaru, Grațian Prisacariu, Andrei Stroescu, Cristian Mitescu, Inga Marcu, Denisa Iova, Cătălina Oțeleanu, Emanuel Cristoiu, Sergiu Bucur, Adi Gheo, Dan Cojocaru


Acestea sunt câteva date despre Teatrul „Căluțul de mare” care în decembrie 2021 a aniversat 65 de ani de la înființarea primei trupe de actori păpușari constănțeni/ de activitate.

Forma juridică de organizare – Instituție publică de spectacole de repertoriu, cu personalitate juridică

Descrierea activității curente - Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța se bucură de o cultură organizațională puternică, un mediu în care se colaborează eficient, în care sunt încurajate ideile inovative și sunt sprijinite de toate compartimentele instituției. Lucrul în echipă primează în toate proiectele pe care le dezvoltăm, iar sistemele formale sunt simplificate. Activitatea curentă, în calitatea sa de instituție publică de spectacole, implică susținerea de spectacole de teatru din repertoriul românesc şi universal, clasic și contemporan pentru categoriile de public preșcolar, școlar și tineret (etapa de vârstă 14+) urmărind excelența artistică și ţinând cont de tradiţia scenei românești de teatru și de curentele artistice contemporane.

Program de funcționare – Spectacolele se desfășoară săptămânal, în week-end-uri, câte 2 spectacole duminica, de la ora 10:30 și 12.00. În cursul săptămânii, porțile teatrului sunt deschise instituțiilor de învățământ.